Viki nem tudta, hogy felháborodjon, könnyesre nevesse-e magát, vagy megsértődjön. A legjobban az tetszett neki, hogy Kati teljes ártatlanságában és jószándékkal disznónak hívja. Az egész terhesség-ügy nem lepte meg, már számított egy ilyen húzásra, de azt gondolta, az olasz nem lesz ilyen könnyű eset, majd győzködni, zsarolni kell.


Kati olyan nyíltan és pofátlan módon volt törtető, szemérmetlen és lelkiismeretlen, hogy Viki úgy nézett rá, mint valami regényhősnőre, aki az összes megvetendő tulajdonságot egyesíti magában. Tiszta Becky Sharp. Bár angol szak ide vagy oda, a Hiúság vásárát se olvasta soha. A regények mindig is fárasztották.

Viki csak azon csodálkozott folyamatosan, hogy a férfiak, akikre kivetette a horgot, azt mindig olyan készségesen és ártatlan képpel kapták be. Kati persze azt is elmagyarázta, hogy nem csak a horog kiválasztása a fontos, mert nem minden pasi halászható. Ezért ő olyannal nem is foglalkozott, akinek esetleg túl erős jelleme vagy határozott elvei lettek volna. Az ilyenek különben is unalmasak, jönnek az erkölccsel meg a magasröptű filozófiával, urambocsá, átlátnak a trükkjein.

– Ezeket meghagyom neked – jelentette ki nagylelkűen –, úgyis ilyenekre specializáltad magad. Viki nem sértődött meg mindazon, amit a „barátnője” róla magáról és a viselkedéséről írt. Ha egy kicsit távolabbról nézte végig az elmúlt heteket, valóban volt min mosolyognia. Ha már túl volt valamin, még a nagyon kellemetlen dolgok esetében is, képes volt nevetni magán.

De Sérgio most van, ő a jelen, a mindent betöltő sóvárgás, amelyről csak pillanatokra tudja elterelni a figyelmét. Vele kapcsolatban ugyan már mindenki figyelmeztette, aki csak élt és mozgott, tudta magától is, hogy nem szabadna beleesnie, de a kínálatból egyértelműen ő volt a legvonzóbb. Nem csak azelőtt, hogy közelebb került volna hozzá, hanem azután is, hogy érezte a csókjait, a kezét a testén mindenütt. Már maga az felkorbácsolta a vérét, ha leírva látta a nevét vagy kimondhatta.

Hiszen úgy jött Lisszabonba, hogy férfit akart, és ez a sóvár vágy a tavasz kibomlásával még erősebbé vált. Ha nincs Sérgio, valaki másba szeret bele, mert muszáj volt beleszeretnie valakibe. Kati ezt nem érthette, mert Kati képtelen volt szerelmet érezni. Begerjedni tudott, élvezni tudott, gyönyörködött a csábítás játékában, imádta, ha őt szerették, istenítették, de soha nem értette, mi az, ha valaki szerelmes. Egyfajta betegségként, gyengeségként értelmezte, amelyre azért van szükség, hogy az erősek, az egészségesek, az olyanok, mint ő, esélyt kaphassanak a felemelkedésre.

Viki odalépett az ablakhoz, kinézett a holdfényes, virágos fákkal teli kertre, amely így, gondozatlanul, vadul talán még szebb volt, mintha lenyírták volna a füvet és palántákat ültettek volna a felkapált földbe. Arra gondolt, hogy milyen lehet egy ilyen kertben szeretkezni, vajon a fű szúrós-e, mászkálnak-e mindenféle rovarok az ember hátsóján, ha lefekszik a földre. Ha idehozhatnám Sérgiót! Ebbe a kertbe! Jól fel kellene készülnöm, valami nagy lepedővel, mert a pokróc szúrós, borral, ennivalóval.


Milyen érzés lehet az esti szellő a meztelen bőrön! És milyen izgalmas, hogy elkapnak-e vagy sem! Szinte kívánta, hogy rajtakapják a legvadabb ölelkezés közepette. Hogy Dona Deolinda előjöjjön egy zseblámpával, hatalmas árnyékot vessen kettejük testére és lángpallossal, illetve zseblámpával űzze ki a bűnös szerelmeseket a paradicsomból. Talán azt azért megengedné, hogy felöltözzenek. Megrázta a fejét, visszament az ágyhoz és hasravetette magát. Csak a kis éjjeliszekrény lámpája égett. Elővette a levél utolsó lapját, amely csak félig volt tele.


Sajnos egy szomorú hírt is közölnöm kell: Bognár Zsolt, a kedvenc tanárod meghalt.


Bognár meghalt? Viktória úgy érezte, hogy megsüllyed alatta az ágy. Reszketni kezdett. Bognár meghalt. Félredobta a levelet és a párnába fúrta a fejét. Ez nem lehet. Ez nem lehet. Felült, az ágytámlának támaszkodott, megint kézbe vette a levelet, alig bírta tartani, és ültében félig eltakarta a lámpa fényét is, úgy betűzte tovább.


Persze a te Gáborodtól tudom, múltkor összefutottunk az utcán. Azt mesélte, Bognárt az alkohol vitte sírba. Dísztemetése volt a Bazilikában, minden ókorász és filológus ott tolongott. És tudod, kit neveztek ki azon nyomban a megüresedett helyre?


Kit érdekelt, hogy kit neveztek ki! Kati számára ez több szót érdemelt, mint Bognár halála. Viki szeméből szivárgottak a könnyek. Valami visszavonhatatlanul elromlott. Az egyetemi évek, a latin szak, minden értelmetlen, ha Bognár hajlott, folyton bagózó alakja nem megy többé végig azokon a lepusztult folyosókon.

Ha a római hadsereg nem vonul tovább a fejében, ha Caesart nem ő személyesíti meg a latin szakosok generációinak, ha soha nem mondja ki többé, hogy damnatio memoriae. Az emlékét is eltörölni.
Most már gépiesen olvasta végig a levelet.


A dékán vejét, azt a Koponya Zoltánt, aki szerinted kettőig se tud számolni, de négy vagy öt declinatiót biztos nem bír fejben tartani (már elfelejtettem, mennyi van a latinban). Nem, mintha bárkit is meglepett volna a dolog. Én csak nevettem magamban, mit érdekelnek engem ezek az egyetemi belharcok! Örülök, hogy a magam mögött hagyhatom az egész bagázst! Gábor érdeklődött felőled, de annyira kimérten, hogy kedvem lett volna felpofozni. Micsoda kis féreg!
Ja, mielőtt elfelejteném, a csaj, aki ideköltözött a helyedre, lelépett. Én két hét múlva, az eljegyzés után Orlandóhoz költözöm, úgyhogy felmondom az albérletet, ne haragudj, de teljesen felesleges lenne fenntartani. Ha hazajössz, nagyanyád biztos befogad pár napra, és tudsz új helyet keresni. Ugye június végén jössz? Lehet, hogy még találkozunk, de lehet, hogy a nyár elején kiköltözöm Milánóba, az anyósjelöltem felajánlotta, hogy gondomat viseli. Hú, hogy mekkora tehén leszek addigra!
Drukkolok a pasikhoz és csókollak! A borítékra ráírtam az új címemet!
Boldog húsvétot, ha még idejében odaér a levél!
Puszi, puszi, Kati

A bejegyzés trackback címe:

https://carmesina.blog.hu/api/trackback/id/tr921448255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gallusz · http://szemezgetek.blog.hu/ 2013.05.23. 19:40:17

Kati olyan amilyen, de szeretni való. Sok hidát lehet a szemére vetni. Vikit nagyon szereti és te is őt.
süti beállítások módosítása