Két nappal a temetés előtt értesítették a szülei. Táviratot küldtek, az anyja még akkor elkérte az albérlet címét, mikor a kórházban beszélgettek: azóta nem vették fel a kapcsolatot egymással. Lehet, hogy Viki szülei azt várták, hogy majd a lányuk keresi őket, de az is lehet, hogy már nem vártak semmit. A táviratban csak az időpont és az urnatemető címe állt, illetve az, hogy Viki ne szóljon a szomszédoknak. Vajon még a vöröshajú kémnő se kapott meghívást a temetésre? Ezt nem tudta elképzelni. De nem csodálkozott rajta, hogy az anyja ilyesmit is belefoglal egy táviratba: sose örült a nagyi házbeli barátságainak, miért akarta volna, hogy az ismerősök ott legyenek a temetésén?

Péternek persze elmondta, hogy mikor lesz a szertartás, és a fiú felajánlotta, hogy elkíséri. Nem csak a nagymama miatt, akit annak ellenére alig ismert, hogy olyan közel laktak egymáshoz, de hát egy fiatal srác nem barátkozik általában idősebb asszonyokkal, még lakógyűléseken se. Azért akart elmenni, hogy Viki ne legyen annyira egyedül. De a lány hárított, úgy gondolta, csak kellemetlen megjegyzéseket aratna, ha Péterrel együtt jelenne meg. Pedig maga a tény, hogy van kísérője, egyfajta győzelemként lenne értelmezhető, hiszen gyakorta hangzott el, hogy soha nem fog férfit szerezni magának. Amikor viszont szerzett, legalább is látták, hogy valakit felvisz, akkor az volt a baj. Nem, nem akarta felhasználni Pétert semmilyen értelemben a szüleivel vívott játszmákban.

Egy nagyon szerény csokrot vitt a szertartásra, amelyre egy új templom úgynevezett urnatemető részében került sor. Még szerencse, hogy nem csináltatott koszorút, mert még a virágot se volt hová elhelyezni: az urna olyan magasra került, hogy csak létrával lehetett elérni, és mindössze egy szál virág fért be a márványlapra erősített fémvázába. Több helyütt ki volt írva, hogy a hozzátartozók ne torlaszolják el a szűk folyosókat koszorúkkal, és amit nem tudnak az urnára tenni, azt egy központi helyen, a kápolna díszeként helyezzék el. Ha mindenki egyszerre akarta volna meglátogatni a halottait, borzalmas tülekedés keletkezett volna, de ez úgyis rég kiment a divatból, és egy ilyen urnatemetőben a sírgondozás műfaja is elveszítette az értelmét. Kissé labirintus-szerű volt az egész hely, és a lány úgy érezte, hogy nem fogja újra megtalálni az urnát, nincsenek támpontok, egyszerűen csak egy fehér lap a sok közül, valahol két és fél méter magasságban.

A szertartáson csak Viki és a szülei vettek részt, meg a vörös hajú szomszédasszony: ő volt az egyetlen idegen, akinek a jelenlétét az anyja jóváhagyta. A házaspár csak biccentett a szomszédasszonynak, nem elegyedtek beszélgetésbe, amíg a papra vártak, és Viki se ment oda hozzájuk, ugyanúgy az első sorban telepedett le, de jópár székkel arrébb. Az apját vette szemügyre, akit már évek óta nem látott. Magas, tagbaszakadt férfi volt az apja, mostanra teljesen ősz hajjal és rövidre nyírt szakállal. A pillantása metszően hideg tudott lenni, de Viki emlékezett még rá, hogy tudott szeretettel és melegen is nézni, valamikor azelőtt. Mi előtt pontosan? Azt ő se tudta volna megmondani. Most idegennek érezte, mikor legutóbb látta, még nem volt ősz, sőt, szakállas se, és úgy tíz kilóval könnyebb is lehetett, de a magassága miatt a plusz súly nem állt neki rosszul. Sőt, még több tekintélyt kölcsönzött neki. 

A bejegyzés trackback címe:

https://carmesina.blog.hu/api/trackback/id/tr593057302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LittleBear 2011.07.12. 08:45:46

Két intelligens ember, mint Viki szülei, hogyan tudnak így viselkedni egyszem lányukkal? Aki ennyire hideg, az hogy tud az élet egyéb területén normálisan működni?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.12. 13:20:12

@LittleBear: Az emberek nagyon megtévesztők tudnak lenni, nem azt mutatják idegeneknek, mint a családtagjaiknak ... Én se értem, hogy működik ez, de működik. Egyébként meg nem feltétlen hidegek, csak még mindig azt hiszik, h nevelniük kell a lányukat, mert nem bírják elfogadni, h más utat választott, mint amit ők akartak a számára.

LittleBear 2011.07.12. 14:35:10

@Gloria Mundi: Te személyesen is ismersz ilyen szülőket? Nekem valahogy nehezen jön össze ez a szülői kegyetlenség és az orvosi hivatás...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.13. 14:50:52

@LittleBear: Mondjuk, hogy bizonyos vonásokat személyesen tapasztaltam. Nem láttál még kegyetlen orvost? Ez most komoly? Akkor nagy szerencséd van ...

LittleBear 2011.07.13. 15:01:36

@Gloria Mundi: Persze, vannak kegyetlen, érzéketlen orvosok (szerencsére még nem volt ilyennel tapasztalatom, mondjuk flegma, oda nem figyelővel már igen).
De a saját gyerekünkkel kegyetlennek lenni, az már beteges...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.13. 15:10:14

@LittleBear: Hol van a flegma, nemtörődöm és a kegyetlen közti különbség, a beteg szempontjából, ha őt éppen lebarmozzák vagy azért nem diagnosztizálják jól, mert le se szarják, mit beszél? A kegyetlenséget nem a szándék, hanem a hatás felől vizsgálva, sztem nem sok a differencia.

A legtöbb úgymond kegyetlen ember nem tartja magát annak. Mondjuk, amit a kisfiadról és a nagyanyjáról meséltél ... A nagyi szted kegyetlennek tartotta magát ott és akkor?

LittleBear 2011.07.13. 15:17:57

@Gloria Mundi: Nem, anyukámnak mindig mindenben igaza van, őszerinte (aztán később néha van benne valami lelkifurdalásféle, de bár ne lenne). Jóanyám akkor sem tartotta magát kegyetlennek, amikor eltörte rajtam a fakanalat (azóta tudom, ennél rosszabb szülők is vannak).
Viki szüleinél a kegyetlenséget úgy értem, hogy egyáltalán nem törődnek a lányukkal, úgy viselkednek mintha nem is létezne... Ha annyira adnak a látszatra, mit mondanak, ha Vikiről kérdezi őket bárki?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.13. 15:31:26

@LittleBear: Nálatok is a fakanál volt divatban? :-P
Igen, ennél sokkal rosszabb szülők is vannak, olyanok, amilyeneket mi elképzelni se tudunk. Vagy csak nagyon nehezen.
Az a Viki felé mutatott látszat, h nem törődnek vele. Ha bárki kérdezi őket felőle, lefogadom, h csakis dicshimnuszokat kap válaszként. Mert belülre azt kommunikáljuk a gyereknek, h egy csődtömeg, de kívülre természetesen azt, h zseniális és sikeres. A lényeg, h a szülő énképe pozitívan jöjjön ki az egészből. És lehet, h valójában tényleg zseniálisnak és sikeresnek látják, csak úgy gondolják, h ezt nem szabad neki soha megmondaniuk. Vagy vmi ilyesmi :-)

LittleBear 2011.07.13. 15:42:53

@Gloria Mundi: Ja, főleg a fakanál :-( (egyszer nagyapám elnáspángolt engem meg az öcsémet a borotvafenő szíjjal, de akkor nagyon felidegesítettük, soha többet nem csinált ilyet).
De hát Viki szülei semmit nem tudnak róla - kitalálnak maguknak egy ideális kislányt?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.07.13. 20:02:41

@LittleBear: Nem biztos, h nem tudnak róla semmit, ha 1 kémük volt, lehet több is ... Az orvosok mindenféle embert ismernek, és sok olyat, aki úgy érzi, le van nekik kötelezve ...

LittleBear 2011.07.13. 20:42:02

@Gloria Mundi: Amit eddig Viki szüleiről írtál, abból én azt értettem, hogy egyáltalán nem érdekli a szüleit, mit csinál...
süti beállítások módosítása