Kati először nem is hagyta szóhoz jutni, elkezdte mesélni a maga baját, szipogva, kipirult arccal, Viki biztosra vette, hogy az eset délelőtt történt, a barátnője hirtelen felindulásból állított be hozzá, és most azonnal mindent ki akar adni magából. De erre neki nem volt ideje. Kedve sem sok volt, de ilyenkor az nem számít, ha valaki ki akarja beszélni magát, hagyni kell. Viki kínjában nem tudott mást kitalálni, minthogy magával viszi a lányt, hadd folytassa a történetét útközben a templom felé. Aztán majd csak lesz benne annyi jóérzés, hogy a gyóntatószékek közelében nem részletezi tovább, bármi is történt vele.

Kati tudomást sem vett róla, hová vezeti Viki, csak, amikor odaértek a templomhoz, és Viki kijelentette, hogy márpedig ő bemegy, nézett rá kissé értetlenül.

- Azt hittem, kávézni indultunk, mi az ördögöt akarsz te ebben a templomban?
- Dolgom van itt, ha gondolod, te is gyere be, ülj be egy padba, és várj meg. Nem tudok jobbat.
- Dolgod van itt? Mi történt, újra megtértél? Úgy emlékszem, nem vagy valami jó véleménnyel a társaságról.
- Most nincs értelme hosszan magyarázni, de be kell mennem. Maradsz, vagy mi legyen?
- Nem ér rá ez a látogatás, miután meghallgattad, hogy mit művelt velem az a szemét dög? Csak nem ide beszéltél meg randit? A tanároddal? Az rá vallana, egyébként, olyan pasinak tűnik, aki mindenre képes.
- Nem, nem beszéltem meg semmilyen randit - felelte Viki, de érezte, hogy a füle tövéig elpirul, és ha Kati egy kicsit is odafigyel, észre fogja venni. 
- Tudod, mit? Bemegyek veled. 
- Hideg van a templomban, csak úgy mondom.
- Én nem vagyok olyan fázós, mint te. Viszont megöl a kíváncsiság, hogy mi dolgod itt, főleg mi olyan dolgod lehet, ami annyira sürgős, hogy még a barátnődet se vagy képes végighallgatni.
- Rendben, de itt csendben kell maradnod.
- Ennyit én is tudok, nem vagyok vadember.

A jelek szerint azonban Kati csak elméletben tudta, mert továbbra is járt a szája, csak suttogóra vette a hangját, de ettől még zavaróan kellemetlenül hatott az egyébként szinte tökéletes csöndben. Ráadásul esze ágában sem volt beülni egy padba, és türelmesen várni Viki visszatértére. Viki majd' felrobbant idegességében. Nem akarta, hogy a barátnője vele menjen a gyóntatófülkékhez, de nem látta, hogyan állhatná útját. Valamiért nagyon idegesítette a tudat, hogy Kati megláthatja a kispapot, és rájöhet mindenre. Mármint arra, hogy nem vallási okokból jött ő ide, hanem, mert odavan a fiúért. Ilyenkor Kati képes akár be is vetni magát, és valami kellemetlen közjátékot generálni. 

- Na, hol a tanárod, nem látod sehol? - kérdezte Kati suttogva.
- Mondtam már, hogy nem vele randizom. És csönd legyen, ránk fognak szólni.
- Nem vele randizol, hanem valaki mással?
- Nem, senkivel se randizom. Csönd már.

Egy öregasszony valóbban hosszú "s" hanggal jelezte, hogy zavarja a sugdolózásuk. Viki ránézett az órájára, fél négy múlt pár perccel. 

- Maradj itt, körülnézek.

Azzal megpróbálta faképnél hagyni Katit, de az nem engedelmeskedett. Egy oldalajtón éppen akkor lépett be a kispap, mikor Viki két lépésre eltávolodott a barátnőjétől. A fiú nem nézett feléjük, egyébként is lesütötte a szemét, és Viki attól félt, hogy úgy tűnik el ismét, hogy észre sem veszi őt. De hogyan hívja fel magára a figyelmet? És hogy rázza le Katit? A kettő együtt biztosan nem fog menni. 

- Vikiiii - ne siess már annyira - sziszegett Kati. Ezt persze a kispap is meghallotta, és odanézett. Először Katit vette szemügyre, aztán Vikire siklott a tekintete. Az öregasszony, aki az előbb rájuk szólt, végképp elvesztette a türelmét:

- Kislányok, ez nem játszótér, menjenek ki, ha nem tudnak viselkedni. 

Kati durván visszaszólt volna, de Viki hirtelen betapasztotta a száját a kezével. Szinte könyörgően nézett a fiúra. Szégyellte a jelenetet, a barátnőjét, és magát a tényt, hogy valóban visszajött, noha nem akar gyónni, visszajött, mert nem tehetett mást.

A bejegyzés trackback címe:

https://carmesina.blog.hu/api/trackback/id/tr302660547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gallusz · http://szemezgetek.blog.hu/ 2013.06.03. 15:23:58

Ez jóóó! Látta a kispapot. Látta a kis pap. Gyónás nélkül hagyhatja el a templomot, Katinak hála.
süti beállítások módosítása