Az első éjszaka volt a legrosszabb. Viki szülei nem hozatták rendbe a lakást, a lány a délutánt takarítással töltötte. Azon nem csodálkozott, hogy senki nem várta a reptéren, de mikor magára zárta az ajtót, kicsit elszomorodott, hogy nincs kit felhívnia azzal a hírrel, hogy megérkezett.

Másnap bement a kórházba, a nagyanyja nem volt annyira letörve,  ahogy Viki képzelte, pedig szinte egyáltalán nem tudott mozogni, pelenkázták, és nem nagyon volt mivel agyonüsse az időt. Jobb híján rádiót hallgatott, tehette ezt azért, mert a lányának köszönhetően egy kétszemélyes szobában helyezték el, és a szomszédját nem zavarta a dolog. A nagyi őszintén örült, hogy látja az unokáját. Vikinek az járt a fejében, hogy talán ő az egyetlen ember, akinek jelent valamit, hogy hazatért. A kórházból kifelé menet megszólította valaki. Viki alig ismerte fel. Mónika volt, a latinos csoportból. A fél arca eltorzult, a haja szinte kopaszra volt nyírva. Vikiből kibukott:

- Hát veled mi történt?

Azonnal el is szégyellte magát, hogy ennyire nem tudott féket tenni a nyelvére. Mónika elmesélte azt, amit bizonyosan milliószor előadott már különböző együttérzőknek, szinte vérévé vált a történetnek ez, és csakis ez az értelmezése: szerencsétlen baleset következtében égett meg az arca egy része, és a nyaka, ugyanis megcsúszott, és  forró kondérba esett, de majd megműtik Németországban, akár többször is, és biztosan javulni fog, ő bízik benne, sokat imádkozik, megerősödött a hitében, Vikit is arra kéri, hogy imádkozzék érte. Egyébként Gábor megkérte a kezét, mialatt bent volt  a kórházban, minden nap ott ült az ágya mellett, és semmi nem tántoríthatta el, ha meglesz a műtét, össze is házasodnak, ugye, milyen csodálatos, lehet, hogy a baleset nélkül sosem jönnek rá, mennyire szeretik egymást, Istennek mindennel célja van.

Viki nem mondott ellent, tulajdonképpen meg se bírt szólalni, csak bólogatott, és félszegen mosolygott, de borzasztóan sajnálta nem csak Mónikát, hanem Gábort is, úgy sejtette, hogy Mónika soha nem nyeri vissza az arcát, bár teljes szívéből kívánta, hogy sokat javuljon az állapota, de ha most azt a szegény fiút magához láncolja, Gábornak egy megbélyegzett arccal kell együtt élnie. Micsoda áldozat ez, és mekkora igazságtalanság. Egyikük sem az a fajta, aki valaha elválna, buzgó katolikusok, lehet, hogy Gábor majd meggyűlöli a feleségét, kevesebbért is meggyűlölték már egymást házastársak.

Viki elgondolkodva sétált a poros és zajos utcákon, közeledett a szeptember, de még meleg volt, azon morfondírozott, őt szeretné-e valaki ennyire, mint Gábor Mónikát. Vagy esetleg nem is igazán szereti, csak szégyellte volna otthagyni szükség idején, és egyre jobban belesüppedt a helyzetbe, amelyből nem látszott kiút? Akár még ez is lehet, sose fogja megtudni, azok ketten se fogják soha megtudni egymásról. Mindent jótékonyan betakar a jámborság, és az Istenbe vetett hit, pedig kevés nagyobb büntetést találhat ki Isten egy fiatal lány számára, mint hogy eltorzítja az arcát. Nem, Viki nem bírná ezt elviselni, venne valami fátylat legalább, hogy ne lássa boldog-boldogtalan azt, ami valaha az arca volt. Vagy öngyilkos lenne.

Mielőtt hazament volna, meglátogatta Bognár sírját is, és még egyszer megsiratta. Mónikától megkérdezhette volna, hogy valójában hogyan is történt a tragédia, de valószínű, hogy Mónika a saját bajával volt elfoglalva akkoriban, és nem kísérte figyelemmel Bognár utolsó napjait. Majd csak megtudja valakitől, ha ez számít egyáltalán. Csak abban volt biztos, hogy sokkal kevesebb kedve lesz bemenni a tanszékre, mint azelőtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://carmesina.blog.hu/api/trackback/id/tr532394217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.10.26. 13:41:56

hát azért az öngyilkos lenne felkiáltás eléggé buta hozzáállás...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.10.26. 13:46:07

@21 hónap: Ez is átfut az ember agyán, mint sokminden más. Sztem ennél sokkal kisebb dolgokért is lettek már öngyilkosok.

vén betyár 2010.10.26. 13:51:13

@Gloria Mundi: Nem féltem VV-t.
Ellenszer /nála elég könnyen jön, de sűrűn szűksége is van rá/:
index.hu/tudomany/brittudosok/2010/10/26/ket_tizedmasodperc_kell_a_szerelembe_eseshez/

gabor4x 2010.10.26. 14:40:44

@21 hónap: @Gloria Mundi: Gyakorlatban valószínűleg nem lesz ettől öngyilkos az ember, de az biztos átfut az agyán, hogy nem akar így élni.

gabor4x 2010.10.26. 14:47:03

Móni és Gábor szerelme egyébként valahol tipikus probléma, még ha itt tényleg elég szélsőséges helyzetről van szó. De nem kell ahhoz "megbélyegzett arc", hogy a férfi "belesüppedéstől" vezérelve kérje meg a nő kezét. Egy kórházi ágy szélén ülve, vagy csak bármely szoba négy fala között erős érzelmet érezhetünk a másik iránt, ami az utcára (emberek közé) kilépve azonnal más megvilágításba kerül. Jelen esetben talán még kicsit jobb is a helyzet, mert Móni nyomorúsága egyfajta "küldetéstudatot" adhat Gábornak, főleg ha hívő ember.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.10.26. 14:57:45

@gabor4x: Szép dolog a küldetéstudat, de milyen egy eltorzult arcú nővel szeretkezni? Kb, mintha szerzetesnek menne ... Hát, nemtom ...

gabor4x 2010.10.26. 15:30:40

@Gloria Mundi: Orgazmuskor minden női arc eltorzul. :) De viccet félretéve, nem csak egy "eltorzult arc" miatt lehet egy nő kevésbé kívánatos (vagy éppenséggel visszataszító). Épp itt lép be a "küldetéstudat", illetve a szeretet. Személy szerint én se tudom, hogyan tolerálnék egy ilyen helyzetet, de biztos, hogy sokan élnek így, és valahogy leélik az életüket. Mint ahogy szerzetesnek is elmennek páran.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.10.26. 15:52:21

@gabor4x: Pasitól még nem hallottam, h ez a látvány negatív hatással lenne rá, sőt, állítólag ez szép. :P
Oxitocin-löket, vagyis a nő ekkor a legszebb :) Meg persze szülés közben, szintén az oxitocintól.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.10.26. 16:22:56

@Gloria Mundi: szóval a sérült arcú nőket nem bassza meg senki? Ejjej... remélem, rád nem fog soha forró víz borulni...
Eléggé antiszoc az általad képviselt álláspont.

gabor4x 2010.10.26. 17:41:01

@Gloria Mundi: Csak a poén kedvéért hoztam fel az orgazmustól eltorzult arcot, ami sztem se negatív látvány.
@21 hónap: Ejjej, te viszont nagyon kiélezted a kérdést.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.10.26. 17:46:22

@gabor4x: mert ez egy baromság. Viki helyében sokkal inkább meggondolnám, hogy milyen jó lehet úgy szerelmesnek lenni, hogy a másikat még a szerzett testi hiba mellett is szeresd.
Főleg, hogy a plasztikai műtéteket is beígérték. Amikkel nem tartós a "torz" kinézet. Megjegyzem, sajnos lelki plasztika nincs, így a torzlelkűség sokkal nehezebben orvosolható...

ribizli_me · http://flock-snapshot.blogspot.com/ 2010.10.26. 18:26:21

@gabor4x: 14:47es kommentel nagyon egyet ertek.
ami magat a fejezetet (bejegyzest) illeti, igazan figyelemremelto! ;)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.10.26. 18:50:50

@21 hónap: Megint félremagyarázod, amit írtam. Csak felvetettem egy kérdést. És kíváncsi vagyok a válaszra. Eszem ágában sincs senkit elítélni, főleg nem arra, h ne szeressék a ffiak. Nem tudom, h a szerelem mit tolerálhat, és főleg meddig. Hidd el, nekem van benne tapasztalatom, h milyen egy nem egészséges emberrel párkapcsolatban élni. Úgyhogy, kérlek, ne dobálózz az antiszociális meg hasonló jelzőkkel.
Lehet, h neked csak csupa PC gondolatod van, Vikinek meg nem. Esetleg marhaságok is eszébe jutnak, és ez egy őszinte regény.

@gabor4x: Hát, a nem negatív meg a gyönyörű között azért még világok vannak!

De ha vki szeretne ffi és női arcokat látni orgazmus közben:
beautifulagony.com/public/main.php
El lehet dönteni, mennyire torzulnak el.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.10.26. 19:39:38

@Gloria Mundi: nem, egyáltalán nincsenek PC gondolataim. Olvasd végig kívülálló szemmel a fejezetet - hátha megérted, miről beszélek.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.10.26. 19:59:53

@21 hónap: Nem tudom kívülállóként olvasni, de mással elolvastattam, és egyetértett a szemléletmódjával. Vannak bizonyos dolgok, amelyekről nagyon nem illik beszélni, de léteznek, hát, ez ilyen ...

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.10.26. 20:08:30

@Gloria Mundi: nem az illik-nem illik dologgal van gondom.
Ez az, ami csípte a szemem:
"Micsoda áldozat ez, és mekkora igazságtalanság. Egyikük sem az a fajta, aki valaha elválna, buzgó katolikusok, lehet, hogy Gábor majd meggyűlöli a feleségét, kevesebbért is meggyűlölték már egymást házastársak."
Nem vártam eddig sem lányregényt, és nem a szentimentalizmust hiányolom. Egyszerűen bornírt az, amit Viki szájába/fejébe adsz.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.10.26. 20:22:47

@21 hónap: Te nagyon könnyen nyilvánítasz minden, a tiéddel nem egyező véleményt marhaságnak, ostobaságnak és egyéb kedves dolgoknak. Egy dolog, ha nem értesz egyet, akkor lehet vitatkozni. Tessék, mondd meg, mi ebben az ostobaság? Hogy vki meggyűlölheti a házastársát? Hogy vki belesodródik egy házasságba, pedig nem szerelmes? Hogy vki azzal hitegeti magát, h a másik szerelmes, pedig az szánalomból, sajnálatból, vélt erkölcsi kötelességből marad vele? Mindezek a dolgok léteznek.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.10.26. 20:36:37

@Gloria Mundi: ha találsz a fürdőszobátokban tükröt, akkor a "Te nagyon könnyen nyilvánítasz minden, a tiéddel nem egyező véleményt marhaságnak, ostobaságnak és egyéb kedves dolgoknak." kérlek, ismételd el hangosan, előtte állva ;)

Úgy látom, elevenedbe nyúltam a kérdéssel. Vedd úgy, hogy nem szóltam.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.10.26. 20:39:49

@21 hónap: Én nem szoktam senkit direktben lehülyézni. Vitatkozom, körömszakadtáig, mert mindig azt hiszem, h racionális érvekkel meggyőzhető a másik. Ez pedig egész más hozzáállás. De hagyjuk.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.10.26. 20:55:12

@Gloria Mundi: légy szíves, idézd, hogy hol hülyéztem le mást. A racionalitásod... nos :)))

Egyébként elgondolkodtam még egyszer a dolgon. Valóban előfordulhat, hogy egy olyan szeretetszegény világban, ahonnan Viki jött, és ahol él, ilyen fordul meg a fejében. Kefélni megtanult Portugáliában, de szeretni még nem látott...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.10.26. 21:08:13

@21 hónap: Nem feltétlen ezzel a szóval és nem feltétlen személyre vonatkoztatva, hanem véleményre, de elég sokszor. Most nincs időm végignézni a sok 100 kommentet ...

Egyébként feltettem 3 kérdést, ott a racionalitásom: nem válaszolsz rájuk. Melyik az ostobaság a 3 közül?

Lehet, h Viki nem látott még szeretni. De ettől függetlenül az is láthatja, h tele van a világ nem szerelemre-szeretetre alapozott kapcsolatokkal, aki már látott szeretni, vagy azt hiszi, h tud szeretni (esetleg szeretik, stb). És, ha egy kapcsolatot egykor szerelemre/szeretetre alapoztak is, attól még könnyen az ellenkezőjébe fordulhat.
Nem arról van szó, h feltétlen meggyűlölik egymást, vagy az egyik a másikat, hanem csupán arról, h ez IS lehetséges.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.10.26. 22:06:40

@Gloria Mundi: látom a három kérdést. A három kérdés nem ostobaság. De légből kapni a kérdések mögé bújtatott verdiktet. Az.
Azt látod a világból, amit visszatükröz belőled...

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2010.10.26. 22:16:00

Apró ellentmondást látok egyébként ismét két egymást követő kijelentésedben:

Én nem szoktam senkit direktben lehülyézni.
VS
Nem feltétlen ezzel a szóval és nem feltétlen személyre vonatkoztatva, hanem véleményre, de elég sokszor.

Az indoklásomat egyébként általában ott találod a véleményem mögött. Ha a vörös köd elszállt, majd értelmezed. Vagy nem. Ez már a te dolgod.

Visszatérve, mintegy lezárásként a poszt tartalmára: nagyon szegényes lelki és érzelmi élettel rendelkezik az, aki kapásból az igazságtalan voltát látja ennek a helyzetnek. Az ép embernek nem kötelessége a balesetet szenvedett mellett maradni. Ugyanakkor az ember belülről ugyanaz, mint aki a forró víz előtt volt.
A házasság a kitartásra épül, nem pedig a kifogástalan vonásokra. Valóban van, akit egy ilyen helyzet behúz a házasságba, amire egyébként soha nem gondolt volna.
Ebben a helyzetben egyáltalán nem tudok azonosulni a gondolatmeneteddel, mert nekem az jut eszembe, hogy mi történne, ha rám borult volna a forró víz. Baromira fájna, és kész. Aztán mennénk tovább. Fordított helyzetben is - én is tudom, milyen beteg emberrel együtt élni. Megjegyzem, az esztétikai fogyaték nem betegség.
Lehet, hogy csak én vagyok fordítva bekötve, nem állítom, hogy nem.
Téma részemről lezárva.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.10.26. 22:25:05

@21 hónap: Téma részedről lezárva, csak ide írsz még 1 millió dolgot, amire nem reagálni annyi, mint beismerni, h neked van igazad.
A beteg emberrel való együttélés egyfajta párhuzam volt, vagy analógia, nem azonosság. De bármilyen plusz terhet vállalni sokx azt jelenti, h nem léphet ki az "ép" fél a kapcsolatból mert nem érzi erkölcsösnek, cserbenhagyásnak érzi. (Persze erre jöhetnél azzal, h nincs olyan, h ép fél, meg biztos az ép a degeneráltabb, stb) Elég esetet láttam ilyet, párkapcsolatot is. Van, aki soha nem lép ki belőle, mert 1x felelősséget vállalt, és azt gondolja, azt nem szabad meg nem történtté tenni. Lehet ez a "fogyatékosság" vagy probléma egészen más jellegű is, pszichikai, vagy mittomén ... De attól, h a férj vagy feleség rászorul bizonyos szempontból a másikra, a másik leginkább kötelességből marad mellette. Ha egy kötelesség túlságosan a vágyaink ellen való, az megmérgez bennünket. Ennyi az egész.
Én se szólok többet, most már mindegy.

gallusz · http://szemezgetek.blog.hu/ 2013.06.02. 19:46:24

Két nő hajtépése a kommentek vége.
Fogyatékos, sérült gyermekem van, mégsem találtam sértőnek Viki gondolatát. Egy dolog, hogy mit gondolunk és más dolog, hogy mit mondunk. Viki gondolatát az író leírta.
süti beállítások módosítása