Viki aznap már egyik fiúval sem találkozott. Raquellel ebédelt egy bevásárlóközpontban, aztán beült a Nemzeti Könyvtárba, azzal a nagy elhatározással, hogy kutatni fog. Vagyis a Szent Grál keresését olvassa, mert még addig sem jutott el korábban, hogy végigmenjen a történeten.


A mű legismertebb epizódja Brutus király lányának története volt: Galaaz, a regény Grál-lovagja egy alkalommal Brutus király várában szállt meg és a hercegkisasszony azon nyomban beleszeretett. Élete első szerelme volt, soha korábban hasonlót nem tapasztalt. Némi tépelődés után a lány úgy döntött, hogy befekszik a fiú mellé az ágyba. Mikor Galaaz felébredt, szüzességi fogadalmára emlékezve eltaszította a lányt, aki megragadta a lovag kardját, és azzal fenyegetőzött, hogy ha Galaaz nem fogadja el a szerelmét, öngyilkos lesz. A lovag végül megingott, beleegyezett a dologba, de a lány szerint túl későn: az magába döfte a kardot.

Így mentette meg a szerző a gáncstalan Grál-lovagot mindkét bűntől: a szüzességi fogadalma elleni vétektől és a könyörtelenség vádjától, amely előrébb helyezte saját üdvösségét a szerencsétlen királylány életénél. De a modern olvasó, főleg a modern női olvasó, így Viki is, ettől a pillanattól ellenszenvesnek találta Galaazt.

Persze Viki azt a feltevést sem zárta volna ki, kontextusból kiragadva, hogy a fiút ugyanúgy megijesztette a női kezdeményezés és liliomtiprás, mint a mai férfiakat, arról nem is beszélve, hogy félnie kellett vendéglátója hozzáállásától. Minden a szegény királylány ellen szólt, az egész társadalmi és vallási konstrukció.


Ugyanebben a regényben hemzsegtek az erőszaktevő lovagok, még Artúr királyra is rákente az ismeretlen szerző, hogy megerőszakolt egy királylányt, akit aztán sorsára hagyott, az egész grálkeresés szélsőségek között mozgott, a végletekig vitt perverzitás és sorozatgyilkolás illetve az elképzelhetetlen önsanyargatás és jámborság váltogatta egymást.

Viki fénymásolt néhány érdekes epizódot, aztán hazament.

Másnap nem volt órájuk, otthon maradt és a fénymásolatokat jegyzetelte a kertben. A postásra gondolt, aki kiviszi a levelet Sérgióékhoz, a konyhaasztalra, ahová leteszi az, aki előbb ér haza. Lehet, hogy Sérgio aznap délután is erotikus továbbképzést tart valakinek, talán a titokzatos feketébe öltözött lánynak, talán annak, akit péntek reggel csókolgatott az egyetemen, talán egy harmadiknak. És vajon mit mondhatott Carlosnak?

Ha Carlos tud Antónióról és Sérgióról, látta, hogy Nuno hogyan vonta félre őt ... Ki tudja, miféle pletykák jutottak már a fülébe, lehet, hogy a végén meggondolja magát. Még mindig magán érezte azt a kérdő, fürkésző, átható pillantást. Ugyanannyira tartott attól, hogy Carlos kedvese legyen, mint attól, hogy a fiú elutasítja, hogy könnyűnek találtatik, ő, aki mindig túl sok volt a többieknek. Nunónak igen kevés gondolatot szentelt, pedig mégiscsak az övé volt az elsőség, ő ajánlotta fel neki elsőként egy hivatalos kapcsolat lehetőségét, a státuszt, hogy namorada legyen, annak minden formális következményével.

Délután négy körül szólalt meg a telefon. Viki biztos volt benne, hogy Sérgio az. A fiú mindjárt azzal kezdte, hogy leszúrta.
– Vick, normális vagy? Mi a fenének kellett ilyen hülyeséget csinálnod?
– Én nem tartom hülyeségnek.
– Pedig az volt. Nézd, ez nem telefontéma. Találkozzunk holnap.
– Holnap? Mégis mikor?
– Reggel héttől teniszezem az egyetemi sportpályán. Nem lesz ott senki rajtunk kívül. A falnak ütögetem a teniszlabdát.
– Komolyan nem lesz ott senki?
– Reggel hétkor soha nincs senki a gondnokon kívül. Rajtam kívül egy portugál diák se olyan elvetemült, hogy olyan korán menjen sportolni.
– És a gondnok nem fogja furcsállni, hogy bemegyek veled?
– A gondnok miatt ne aggódj! Nos, fel tudsz kelni időben? Mert én hét ötkor bemegyek, nem várok rád.
– Pontosan ott leszek.

A bejegyzés trackback címe:

https://carmesina.blog.hu/api/trackback/id/tr271527738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gallusz · http://szemezgetek.blog.hu/ 2013.05.24. 22:45:03

Kíváncsi vagyok! Mi következik?

Szerencsére nekem nem kell holnapig várnom! :-)
süti beállítások módosítása