Mikor hazaért, valóban főzött egy teát. Talán csak azért, hogy megtegye, amit a fiú mondott neki, mintha ezzel is közelebb kerülhetne hozzá. Ha azt ajánlotta volna, hogy hajtson fel egy kis pohár pálinkát, még arra is hajlandó lett volna, csak a kedvéért, pedig ki nem állhatta a pálinkát. Nem értette az egészet. Mi ütött belé, hogy annyira odavan? Tele volt nyugtalansággal, hiába ült le a latin szöveg mellé, csak bámult a betűkre, de azok nem álltak össze szavakká. Eszébe jutott, hogy a kispap is tanul latinul, ettől egy kicsit nagyobb kedve lett az éppen esedékes auktorhoz, de valójában nem tudott koncentrálni.

Mit csinálhat most a fiú? Biztos ebédel. Viki egy nagy refektóriumot képzelt el, tele fekete alakokkal, csupa férfi, fiatal férfi, aki arra készül, hogy lemondjon a szexről, ha valóban arra készül. (Persze sokminden másra készültek, de a lánynak most ez az egy dolog jutott eszébe, a többi lényegtelennek tűnt.) Vagy a legtöbbnek valójában esze ágában sincs ez? Elvárják tőlük, ők meg megígérik, tán egy ideig elhiszik, hogy képesek lesznek hosszú távon is betartani, de aztán történik valami ... Mondjuk, egy olyan nő ül be egy misére, mint ő? Nem, azért ennyire nem volt beképzelt, nem hitte egy pillanatig sem, hogy ekkora hatással lehet valakinek az életére. A kísértés eszköze biztos sokkal ... Sokkal nőiesebb, magabiztosabb, szebb és sugárzóbb. Valaki, akinek nincsenek kételyei, és akinek nem remeg a gyomra.

Olykor ránézett az órára, és számolta a perceket. Fél négykor ott akar lenni, akkor bizonyosan történni fog valami, talán megláthatja újra, talán beszélnek is egymással, megkérdezi, hogy esett a tea, és sikerült-e felmelegednie. Amikor a kispap megfogta a kezét, az olyan erős hatással volt rá, hogy még az érintés puszta gondolata is képes volt  felkavarni utólag. Közben eszébe jutott, hogy mekkora hiba volt nem megkérdezni a srác nevét, hiszen így még csak nem is érdeklődhet utána, ha nem találná. De mégis, milyen ürüggyel érdeklődhetne utána, és kitől? Mi dolga lehetne neki egy kispappal? A gyónási hazugságot rá nem lehet alkalmazni, azonnal rájönne bárki, hogy mifélék a szándékai. Mégis, mifélék?

Csak látni akarom, győzködte magát, semmi többet, nem is szólok hozzá, csak láthassam. Megpróbálom kideríteni, hogy mikor szokott az oltár körül segíteni. Bár lehet, hogy szokásról szó sincs, és teljesen kiszámíthatatlan. Talán nagy ünnepeken a szeminárium minden hallgatója részt vesz a miséken.

Péter telefonja zavarta meg gondolataiban. Szinte kelletlenül szólt bele a kagylóba, a reggeli jelenettől olyan messzire érezte magát, mintha már évek teltek volna el azóta. Mit akarhat ez a fiú? Minek telefonál? Péter moziba hívta, még aznap estére. Viki pedig meg volt róla győződve, hogy a történtek után nem akar majd szóba állni vele jó ideig, erre randizni szeretne, ráadásul meg ugyanazon a napon? Még egy nappal korábban szívesen elment volna vele moziba, de az egy nappal korábban lett volna. Udvariasan kitért, a tanulásra hivatkozva. Péter kicsit győzködte, hiszen még csak szombat van, ott a vasárnap, akkor behozhatja a lemaradását. De Viki kitartott az elutasítás mellett. Utóbb csodálkozott is önmagán, lehet, hogy sértő módon reagált a meghívásra? Megsérteni nem akarta Pétert, de arra a gondolatra, hogy még egyszer befeküdjön az ágyába, megborzongott.

Három előtt pár perccel Kati állított be, teljesen váratlanul. Olykor előadta ezt, ha épp olyanja volt, hogy sürgősen beszélni akart valakivel, mert valami kellemetlen dolog történt vele, főleg férfiakkal kapcsolatban. Mióta hazajött Olaszországból, nem volt szerencséje a kalandozással, csak sodródott. Továbbra sem árulta el, mi történt a gyerekkel, csak nagyon homályos utalásokat tett arra, hogy valamilyen utazás alkalmával indult meg a szülés, amelyre egyedül indult el, az orvos határozott tiltása ellenére. De ennél többet nem akart mondani. Viki ezúttal semmi kedvet nem érzett ahhoz, hogy órákig hallgassa Kati történeteit, nem akart elkésni a templomból, akár várja ott valaki, akár nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://carmesina.blog.hu/api/trackback/id/tr522660454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gallusz · http://szemezgetek.blog.hu/ 2013.06.03. 15:17:16

Vidd magaddal Katit is. Talán beáll apácának :-)
süti beállítások módosítása